Všetky predvedené osoby po sobotňajších zhromaždeniach prepustila

08.08.2010 Sabinov

Bratislava/Šarišské Michaľany 8. augusta (TASR) - Všetkých 10 osôb, ktoré polícia po skončení sobotňajších (7. 8. ) zhromaždení pri Bratislavskom hrade predviedla, po vykonaní potrebných úkonov prepustili.
TASR to dnes potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.
Podľa očitých svedkov z miesta boli zadržaní prevažne prívrženci pravicového extrémizmu. Ako k situácii uviedla hovorkyňa v sobotu, približne o 14.30 h sa pred hlavným nádvorím Bratislavského hradu zhromaždila skupina asi 80 osôb. \"Keďže išlo o zhromaždenie, ktoré na obec oznámené nebolo, starosta obce osoby vyzval, aby sa rozišli. Niekoľko osôb výzvu starostu obce neuposlúchlo, a tak policajti využili zákonné možnosti k obnove verejného poriadku, \" zdôraznila. Počas spomínaných dvoch zhromaždení nebol zásah zo strany policajtov Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave potrebný.
Sobotňajší (7. 8. ) zásah polície proti mladým ľuďom, ktorí chceli vyjadriť svoj názor k snahám o odstránenie sochy Svätopluka, označilo za brutálne a neprimerané Svetové združenie bývalých československých politických väzňov. \"Až príliš pripomínal temné obdobie komunizmu a zneužívania jej represívnych zložiek proti vlastným občanom, \" vyhlásili jeho predstavitelia s tým, že so znepokojením sledujú hystériu, ktorá sa rozpútala okolo inštalácie spomínanej sochy.
Verejné zhromaždenie pravicových extrémistov bolo pôvodne na dnes ohlásené aj v Šarišských Michaľanoch v Sabinovskom okrese. Ako sa však uvádza na internetovej stránke Ľudovej strany Naše Slovensko, preložili ho na 14. augusta.
Spomienkovú akciu na protestné zhromaždenie prívržencov Slovenskej pospolitosti v obci spred roka, ktoré rozohnala polícia, nahlásil Marián Kotleba na obecnom úrade ako fyzická osoba pôvodne v dvoch termínoch 6. a 14. augusta 2010.
Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Magdaléna Fečová, o preložení termínu zhromaždenia polícia vie, no napriek tomu bude dnes popoludní situáciu v Šarišských Michaľanoch monitorovať.
Pred rokom prívrženci extrémistických skupín nerešpektovali výzvu starostu na ukončenie zhromaždenia, ktoré nebolo vopred ohlásené. Pri zaisťovaní exvodcu Slovenskej pospolitosti Mariána Kotlebu vyleteli z davu smerom na policajtov sklenené predmety. Nasledoval policajný zásah, pri ktorom ťažkoodenci so štítmi vytlačili účastníkov protestu z areálu ihriska, potom ich za železničnou stanicou rozohnali obuškami a vodným delom. Počas zásahu na policajtov demonštranti hádzali kamene zo železničného násypu a pyrotechniku.
Kotleba pred rokom na zhromaždení vyzýval štátne orgány, aby riešili trestné činy, ktoré na Slovensku páchajú neprispôsobiví \"cigáni\", pretože situácia je neúnosná a majoritné obyvateľstvo je nimi ohrozované. Upozornil na \"cigánsky teror\", ktorý sa údajne v tejto obci toleruje a jej obyvatelia sú sužovaní výčinmi Rómov zo susednej osady v Ostrovanoch.
K protestujúcim extrémistom sa pred rokom pridala aj časť obyvateľov obce. Zásah polície mnohí z nich považovali za neprimeraný a počas neho policajtov verbálne napádali.
Po minuloročnom zásahu, pri ktorom boli ľahko zranení piati policajti a dve osoby, proti ktorým bol služobný zákrok vedený, polícia zaistila 27 osôb pre porušenie verejného poriadku, všetkých po vykonaní potrebných úkonov prepustila a zistené priestupky odstúpila na príslušné obvodné úrady.
 

Vyberte región